RM112.2 juta Untuk Sektor Sukan Terengganu

Kerajaan Negeri Terengganu mengumumkan RM112.2 juta untuk sektor sukan bagi negeri ini ketika membentangkan Bajet 2018 pada Sidang Dewan Undangan (DUN) baru ini. Peruntukkan tersebut diumumkan oleh Menteri Besar Datuk Seri Ahmad Razif Abdul Rahman turut menjelaskan jumlah tersebut adalah termasuk untuk program latihan intensif berserta aksi persahabatan yang kompetitif, pembangunan infrastruktur di negeri ini dan juga program untuk rakyat Terengganu.

Sejajar dengan pencapaian semasa atlet dan pasukan sukan negeri ini sama ada di peringkat kebangsaan mahupun antarabangsa, kerajaan negeri berazam untuk terus melakar kejayaan dengan memperuntukkan RM8.7 juta untuk persediaan dalam temasya Sukan Malaysia(SUKMA) pada edisi seterusnya di negeri Perak nanti. Selain peruntukkan persediaan, kerajaan negeri juga turut tidak terlepas pandang untuk menghargai kejayaan atlet dan pasukan sukan di mana memperuntukkan RM1 juta bagi Anugerah Kecemerlangan Sukan.

Pembangunan infrastruktur sektor sukan di negeri ini juga mendapat perhatian apabila kerajaan negeri turut mengumumkan akan membangunkan bangunan baru asrama atlet yang akan di bina di di Kompleks Sukan Gong Badak. RM100 juta diperuntukkan untuk bangunan yang mempunyai 2 blok menara setinggi 6 tingkat berkapasiti 60 unit asrama yang mampu menempatkan seramai 650 atlet pada satu-satu masa.

Sejajar dengan membudayakan aktiviti bersukan di kalangan komuniti penduduk setempat, kerajaan negeri juga turut prihatin untuk menaiktaraf semua gelanggang futsal di 32 kawasan Dewan Undangan Negeri(DUN). Oleh yang sedemikian sebanyak RM 2 juta telah diumumkan.

Kerajaan Negeri Terengganu juga turut menggalakkan lebih banyak penyertaan rakyat dalam aktiviti sihat seperti Fun Run, Fun Ride dan senamrobik di setiap daerah di mana turut memperuntukkan RM 500 ribu melalui program kesihatan untuk rakyat.

KAJI SELIDIK

Pendapat anda tentang PenyuSukan.com?

may, 2023

06mayalldayKejuaraan BMX Remaja Sirkit 2

27mayalldayKejohanan Terbuka Lawan Pedang Wilayah Persekutuan

X