Pemain-Pemain Kebangsaan Argentina Taruhan THT

Penampilan sulung pemain kebangsaan Argentina, Gonzalo Peillat bersama pasukan Terengganu Hockey Team di pentas Liga Hoki Malaysia 2018. Kredit Foto – Gryphonhockey.com

Liga Hoki Malaysia yang bakal membuka tirai pada 3 Januari nanti bakal memperlihatkan persaingan yang lebih menarik apabila boleh dikatakan hampir setiap pasukan bakal mempertaruhkan pemain import yang berkualiti dan bertaraf dunia. Terengganu Hockey Team (THT) antara pasukan yang turut berbelanja besar apabila dikhabarkan mendapatkan kudrat empat pemain Argentina. Para pemain kebangsaan Argentina ini yang terdiri daripada Gonzalo Peillat, Joaquin Menini, Pablo Javier Trevisan dan Barreiros Lopez akan tiba secara berperingkat seawal 3 Januari depan.

Sudah pasti para peminat akan memberi perhatian kepada pakar pukulan sudut penalti, Gonzalo Peillat berusia 26 tahun(lahir pada 12 Ogos 1992) yang telah beraksi untuk skuad kebangsaan Argentina seawal usia 20 tahun di Kejohanan Olimpik Musim Panas 2012. Pada 2016, sekali lagi Gonzalo Peillat beraksi di dalam Olimpik Musim Panas dan berjaya membawa Argentina merangkul pingat emas sekaligus menjadi penjaring terbanyak setelah memperolehi 11 jaringan gol dalam temasya Olimpik itu. Untuk rekod, ini adalah penampilan pertama Gonzalo Peillat di pentas Liga Hoki Malaysia.

Liga Hoki Malaysia 2018 yang bakal berlansung selama tiga bulan bermula Januari ini di antara faktor pilihan pemain dari Argentina untuk bermain di sini. Hal ini adalah kerana tiada sebarang kejohanan berlansung di Eropah untuk suku tahun pertama dan Liga Hoki India yang telah dibatalkan untuk musim 2018 ini di mana sebahagian pemain elit Argentina ini turut beraksi di pentas Liga Hoki India.

Untuk rekod sebelum ini pasukan THT cemerlang mengekalkan penguasaan selaku juara Liga Hoki Malaysia sejak 2014 sehinggalah dileburkan pada 2017 dengan keputusan tipis 3-2 oleh Kelab Hoki Kuala Lumpur (KLHC).

Pakar pukulan sudut penalti utama skuad kebangsaan yang juga penyerang pasukan THT, Faizal Saari masih akan terus beraksi bersama pasukan untuk cabaran musim baru ini. Pada edisi lalu beliau digandingankan bersama pemain import dari Korea Selatan; Jang Jong Hyun yang kini berhijrah ke pasukan Kelab Hoki Kuala Lumpur (KLHC).

“Sama ada saya ditugaskan mengambil pukulan sudut penalti atau tidak, ia bukan masalah dan bergantung kepada strategi pasukan. Apa yang penting saya mahu gunakan peluang ini untuk menimba ilmu daripadanya,” ujar Faizal Saari kepada pemberita.

SUKMA XXI SARAWAK 2024
17-24 OGOS 2024

KAJI SELIDIK

Pendapat anda tentang PenyuSukan.com?

SUMBANGAN

SUMBANGAN IKHLAS BAGI MENAMPUNG KOS OPERASI MENYAMPAIKAN BERITA SUKAN SEGENAP NEGERI TERENGGANU DARUL IMAN.

may, 2024

02mayalldaySEA 7's Singapore 2024

22mayalldayKejohanan Lawn Bowls Terbuka Fours Terengganu

24may5:00 pm2:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: SMIDIN-MSNT vs SSTMI THUNDERBOLTS

26may5:00 pm2:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: SMIDIN-MSNT vs SSBJ JUNIOR

X