LITAR BASIKAL LASAK BUKIT CHATAK DAPAT PENGIKTIRAFAN BADAN DUNIA UCI

Litar Bukit Chatak yang mendapat pengiktirafan badan basikal dunia UCI berstatus Class 2 terletak di bahu jalan raya Dungun – Kuala Terengganu berhampiran dengan Hospital Dungun yang baru dibina.

Perkembangan sukan berbasikal negeri Terengganu kini mencipta penanda aras baru setelah litar basikal lasak(MTB) Bukit Chatak yang terletak di daerah Dungun menjadi satu-satunya litar perlumbaan basikal dalam negeri ini yang mendapat pengiktirafan oleh badan induk sukan basikal dunia(UCI) untuk penganjuran perlumbaan bertaraf antarabangsa.

Litar yang berstatus Class 2 UCI ini telah dibina sejak tiga tahun lalu oleh anak jati Terengganu sepenuhnya yang juga merupakan pemegang – pemegang taruh Persatuan Lumba Basikal Daerah Dungun yang merupakan ahli gabungan Persatuan Lumba Basikal Terengganu(PLBT) selaku badan induk negeri.

Litar Bukit Chatak yang mendapat pengiktirafan badan basikal dunia UCI berstatus Class 2 menjadi venue perlumbaan Helaz Mountain Bike XCO Series 1 2024 yang berlangsung selama dua hari bermula pada 19 & 20 April 2024.
Litar Bukit Chatak yang mendapat pengiktirafan badan basikal dunia UCI berstatus Class 2 turut menawarkan cabaran zon pendakian yang perlu ditempuhi oleh setiap pelumba basikal lasak(MTB) sekaligus memberikan tambah nilai bagi pelumba yang dahagakan cabaran dalam perlumbaan.

Presiden Persatuan Lumba basikal Terengganu, Ahmad Azizi Zulkifli berkata, litar yang telah dibina sejak 3 tahun lalu di atas tanah persendirian sehingga kini menelan kos dua puluh ribu ringgit hasil sumbangan individu dan beberapa pihak badan bukan kerajaan(NGO).

Litar sepanjang 3.2km yang setanding dengan litar-litar di luar negara mempertaruhkan halangan berbukit dan berbatu di atas muka bumi semula jadi memberi tambah nilai terbaik buat setiap pelumba yang dahagakan cabaran perlumbaan berkompetitif tinggi.

Presiden Persatuan Lumba Basikal Terengganu Ahmad Azizi Zulkifli.

“Seperti yang kita lihat hari ini, saya amat berbangga dengan perkembangan terkini di mana sukan berbasikal Terengganu kini mencipta penanda aras baru di mana litar Bukit Chatak ini mendapat pengiktirafan oleh badan induk sukan berbasikal dunia UCI.

“Apa yang lebih membanggakan adalah litar ini adalah hasil air tangan anak Terengganu sepenuhnya di mana kami mendapat maklum balas reka bentuk litar perlumbaan basikal lasak atau MTB ini setanding dengan litar-litar ternama di luar negara. Ianya satu penghormatan yang tertinggi buat penggiat-penggiat sukan berbasikal mahupun peminat tanah air.

“Litar berstatus Class 2 UCI ini juga sudah pasti tidak akan disia-siakan sebegitu sahaja di mana akan dimanfaatkan sebaik mungkin oleh pasukan MTB Terengganu yang kini dalam persiapan ke temasya Sukan Malaysia SUKMA di Sarawak pada Ogos nanti.” ujar Presiden Persatuan Lumba Basikal Terengganu Ahmad Azizi Zulkifli yang ditemui Penyu Sukan.

Pelbagai halangan menjadi tambah nilai cabaran bagi setiap pelumba basikal lasak(MTB) di litar Bukit Chatak yang mendapat pengiktirafan badan basikal dunia UCI berstatus Class 2.


Terkini, litar Bukit Chatak ini menjadi venue rasmi bagi kejuaraan Helaz Mountain Bike XCO Series 1 2024 yang berlangsung selama dua hari bermula pada 19 & 20 April 2024 telah menghimpunkan seramai 111 pelumba dari seluruh negara termasuk pelumba antarabangsa dari Filipina dan Singapura

Selain menjadi tuan rumah bagi beberapa penganjuran kebangsaan dan antarabangsa, terbinanya litar ini juga turut memberi manfaat kepada skuad MTB kontijen Terengganu yang kini dalam persiapan ke temasya Sukan Malaysia(SUKMA Sarawak 2024) yang dijadualkan membuka tirai pada Ogos nanti.

SUKMA XXI SARAWAK 2024
17-24 OGOS 2024

KAJI SELIDIK

Pendapat anda tentang PenyuSukan.com?

SUMBANGAN

SUMBANGAN IKHLAS BAGI MENAMPUNG KOS OPERASI MENYAMPAIKAN BERITA SUKAN SEGENAP NEGERI TERENGGANU DARUL IMAN.

june, 2024

02junalldayKejuaraan Ragbi Asia 15s (Lelaki) 2024: Korea Selatan vs Malaysia

02jun5:00 pm2:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: SMIDIN-MSNT vs AKADEMI HOKI MBPJ

08junalldayKejuaraan Ragbi Asia 15s (Lelaki) 2024: Malaysia vs Hong Kong

09jun5:00 pm2:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: SMIDIN-MSNT vs SSBJ THUNDERBOLTS

21junalldayKejuaraan Ragbi Asia 15s (Lelaki) 2024: UAE vs Malaysia

29jun8:00 pm10:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: AKHIR

X