Liga Hoki Malaysia: THT Calar Rekod Pendahulu Liga

Aksi pemain Terengganu Hockey Team(THT) Ismail Abu(jersi merah) yang telah menyumbang gol terakhir untuk menamatkan perlawanan ke-4 buat pasukan sekaligus mencalar rekod tanpa kalah dan juga pendahulu Liga Hoki Malaysia 2021 untuk menafikan Maybank berkesudahan 4-2 dalam perlawanan ke-4 buat kedua-dua pasukan di Stadium Hoki Nasional Bukit Jalil pada 18 Mac 2021. Kredit Foto – Facebook.com/MalaysianHockeyConfederation

Aksi perlawanan ke-4 buat kedua-dua pasukan dalam kempen Liga Hoki Malaysia 2021(LHM 2021) menyaksikan Terengganu Hockey Team(THT) membuat kejutan sekaligus mencalar rekod tanpa kalah Maybank selaku pendahulu liga. Aksi sengit yang berlangsung di Stadium Hoki Nasional Bukit Jalil berkesudahan 4-2 sekaligus memperbaiki rekod kedudukan THT untuk naik satu tangga di kedudukkan ke-3 liga. Kedudukan ini hanya berbeza 1 mata di belakang UniKL selaku pendahulu terkini dan TNB di tangga kedua liga.

Aksi pemain penyerang Terengganu Hockey Team(THT) Faizal Saari(kiri) pada perlawanan ke-4 buat pasukan sekaligus mencalar rekod tanpa kalah dan juga pendahulu Liga Hoki Malaysia 2021 untuk menafikan Maybank berkesudahan 4-2 dalam perlawanan ke-4 buat kedua-dua pasukan di Stadium Hoki Nasional Bukit Jalil pada 18 Mac 2021. Kredit Foto – Facebook.com/MalaysianHockeyConfederation

Terdahulu pemain kebangsaan Muhammad Najmi Farizal Jazlan berjaya merobek gawang THT untuk jaringan gol sulung milik Maybank melalui pukulan sudut penalti seawal minit ke-8 permainan. Namun selang dua minit kemudian, penyerang profilik THT Faizal Saari mengejutkan lawan melalui jaringan gol padang dan seterusnya 17 minit kemudian tambahan gol padang turut disumbang oleh Syarman Mat Tee untuk meletakkan THT mendahului 2-1 pada separuh masa pertama permainan.

“Kita semua tahu Maybank ini pasukan lawan yang selalu bagi masalah kepada semua pasukan dan mampu untuk menang dalam semua perlawanan. Jadi kita tidak mengambil mudah untuk perlawanan ini di mana kita bermain dengan sepenuh hati setelah ketinggalan untuk tewas dengan UniKL. Untuk perlawanan ini kita perlu semaksimum mengutip mata liga.”, ujar bekas kapten kebangsaan Mohd Shahrun Nabil Abdullah yang turut diberi kepercayaan selaku kapten THT pada perlawanan ini.

Aksi penjaga gol Terengganu Hockey Team(THT) Muhammad Hafizuddin bin Othman sewaktu menafikan pendahulu Liga Hoki Malaysia 2021; Maybank yang berkesudahan 4-2 dalam perlawanan ke-4 buat kedua-dua pasukan di Stadium Hoki Nasional Bukit Jalil pada 18 Mac 2021. Kredit Foto – Facebook.com/MalaysianHockeyConfederation

Kebangkitan Maybank untuk merapatkan jurang hasil melalui gol pukulan penalti shot pada aksi separuh masa kedua hanya seketika setelah Mohamad Akhimullah Anuar Esook berjaya membuat terjahan gol padang mengikat 3-1. Maybank yang kian hilang rentak pantas dimanfaatkan oleh anak buah K Rajan untuk menambah tekanan sekaligus berjaya menambah jaringan gol melalui pukulan sudut penalti oleh bekas pemain kebangsaan Ismail Abu di minit ke-52.

K. Rajan dilantik sebagai ketua jurulatih Terengganu Hockey Team bagi mengharungi kempen Liga Hoki Malaysia 2021. Kredit Foto – Terengganu Hockey Team

“Perlawanan hari ini sememangnya kita menghormati Maybank selaku pendahulu liga. Perlawanan yang amat sengit namun pemain kita mampu untuk beraksi 100% sepenuhnya seperti mana dirancang maka itulah keputusannya. Perlawanan ini amat penting buat THT di mana kita tidak boleh seri mahupun kalah untuk perbaiki kedudukan tangga liga. Sasaran membawa pulang piala liga tetap diterusan di mana kita perlu setiap kemenangan untuk perlawanan seterusnya.”, ulas ketua jurulatih K Rajan sejurus tamat perlawanan.

Aksi pemain Terengganu Hockey Team(THT) Mohamad Akhimullah Anuar Esook(kanan) yang telah menyumbang 2 gol pada perlawanan ke-4 sekaligus mencalar rekod tanpa kalah dan juga pendahulu Liga Hoki Malaysia 2021 untuk menafikan Maybank berkesudahan 4-2 dalam perlawanan ke-4 buat kedua-dua pasukan di Stadium Hoki Nasional Bukit Jalil pada 18 Mac 2021. Kredit Foto – Facebook.com/MalaysianHockeyConfederation

Kedudukan 4-2 terus kekal hingga tamat permainan sekaligus menjadi mengembalikan semangat pasukan untuk menang dua perlawanan berturut-turut setelah terkesan berikutan tewas pada UniKL bagi aksi kedua perlawanan permulaan liga. Keputusan ini juga secara tidak langsung mengembalikan motivasi buat THT untuk memburu kejuaraan liga musim ini di mana berbekalkan selaku pasukan yang memperolehi jumlah gol terbanyak setakat ini dan akan berentap dengan dua perlawanan akan datang melibatkan pasukan bukan pilihan seharusnya diambil peluang untuk berada di tangga teratas Liga Hoki Malaysia ini.

Terengganu Hockey Team(THT) naik satu anak tangga untuk benam Maybank di tangga ke-4 liga di mana terdahulu selaku pendahulu Liga Hoki Malaysia 2021 sekaligus mencalar rekod tanpa kalah pasukan berkeputusan 4-2 bagi aksi pertemuan ke-4 buat kedua-dua pasukan pada 18 Mac 2021.

Seterusnya gergasi hoki pantai timur ini dijadualkan untuk bertemu TNB Thunderbolts bagi aksi perlawanan ke-5 buat kedua-dua pasukan LHM 2021 yang akan berlansung pada 21 Mac nanti.

KEPUTUSAN PERLAWANAN (PERINGKAT KUMPULAN)
18 Mac 2021 0800 Malam
MAYBANK vs THT 02-04

KEPUTUSAN TERDAHULU (PERINGKAT KUMPULAN)
16 Mac 2021 0800 Malam
THT vs UITM 04-00

11 Mac 2021 0600 Petang
THT vs UNIKL 02-04

11 Mac 2021 0600 Petang
SABAH vs THT 00-11

SUKMA XXI SARAWAK 2024
17-24 OGOS 2024

KAJI SELIDIK

Pendapat anda tentang PenyuSukan.com?

SUMBANGAN

SUMBANGAN IKHLAS BAGI MENAMPUNG KOS OPERASI MENYAMPAIKAN BERITA SUKAN SEGENAP NEGERI TERENGGANU DARUL IMAN.

may, 2024

02mayalldaySEA 7's Singapore 2024

22mayalldayKejohanan Lawn Bowls Terbuka Fours Terengganu

24may5:00 pm2:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: SMIDIN-MSNT vs SSTMI THUNDERBOLTS

26may5:00 pm2:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: SMIDIN-MSNT vs SSBJ JUNIOR

X