Siti Nur Alia Mansor Pelumba Wanita Tanah Air Pertama Ke Jelajah Profesional UCI

Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Belia, Sukan dan Badan Bukan Kerajaan (NGO) negeri, Wan Sukairi Wan Abdullah yang turut menyerahkan sumbangan sebanyak RM 3000.00 kepada Siti Nur Alia Mansor yang dalam persedian ke Sepanyol untuk penampilan sulung bersama pasukan berbasikal wanita dunia berstatus Jelajah Profesional(Pro Tour) Canyon SRAM Racing.

Tahun 2022 yang baru membuka tirai memberi penuh makna buat arena sukan berbasikal negara setelah atlet berbasikal lebuhraya Terengganu ke pentas temasya Sukan Malaysia(SUKMA), Siti Nur Alia Mansor kini menjadi pelumba wanita tanah air pertama yang akan beraksi di pentas tertinggi siri jelajah dunia Kesatuan Berbasikal Antarabangsa (UCI) pada musim ini.

Siti Nur Alia Mansor merupakan atlet berbasikal lebuhraya Terengganu yang juga merupakan pelumba negeri ke pentas temasya Sukan Malaysia(SUKMA) menerima tawaran kontrak selama semusim untuk bersama pasukan Canyon SRAM Racing yang berpangkalan di German yang berentap di dalam siri Jelajah Profesional(Pro Tour) Kesatuan Berbasikal Antarabangsa (UCI).

Atlet kelahiran Kampung Seberang Takir, Kuala Terengganu yang kini berusia 21 tahun mendapat kepercayaan untuk semusim bersama pasukan berbasikal wanita profesional Canyon SRAM Racing dari German yang berstatus Jelajah Profesional(Pro Tour) yang merupakan pasukan wanita ke lima terbaik dunia ketika ini. Alia Mansor dijadualkan untuk bertolak ke Sepanyol pada 13 Januari ini untuk penampilan sulung bersama pasukan bagi persiapan menghadapi perlumbaan pertama buat mereka di Itali pada Mac nanti.

Siti Nur Alia Mansor bersama ibunya Noor Rizan Embong(kiri) telah diraikan dalam satu majlis ringkas bertempat di Wisma Darul Iman untuk menerima sumbangan bernilai RM 3 ribu ringgit dari Kerajaan Negeri Terengganu melalui Exco Sukan Wan Sukairi Wan Abdullah. Turut hadir bersama adalah Pengarah Majlis Sukan Negeri Terengganu Ahmad Shahrizal Yahaya bersama Timbalan Yang Dipertua Persatuan Lumba Basikal Terengganu Mazlan Md Jail untuk menyempurnakan majlis.

Dalam pada itu, Siti Nur Alia Mansor bersama ibunya Noor Rizan Embong telah diraikan dalam satu majlis ringkas bertempat di Wisma Darul Iman untuk menerima sumbangan bernilai RM 3 ribu ringgit dari Kerajaan Negeri Terengganu melalui Exco Sukan Wan Sukairi Wan Abdullah. Turut hadir bersama adalah Pengarah Majlis Sukan Negeri Terengganu Ahmad Shahrizal Yahaya bersama Timbalan Yang Dipertua Persatuan Lumba Basikal Terengganu Mazlan Md Jail untuk menyempurnakan majlis.

SUKMA XXI SARAWAK 2024
17-24 OGOS 2024

KAJI SELIDIK

Pendapat anda tentang PenyuSukan.com?

SUMBANGAN

SUMBANGAN IKHLAS BAGI MENAMPUNG KOS OPERASI MENYAMPAIKAN BERITA SUKAN SEGENAP NEGERI TERENGGANU DARUL IMAN.

july, 2024

12julalldayKejohanan Ragbi 7 Sepasukan Kebangsaan (National 7s 2024)

26julalldayPIALA YANG DI PERTUAN MUDA TERENGGANU

26julalldayOlimpik Paris 2024

X