Ragbi Tertutup 7s Terengganu Rugby Merdeka Challenge Cipta Sejarah

Kejohanan Ragbi Tertutup 7s Terengganu Rugby Merdeka Challenge 2019 bersemperna sambutan ambang Hari Kemerdekaan Ke-62 di mana pasukan bertanding diberi penghormatan untuk beraksi dibawah lampu limpah Stadium Mini Kompleks Sukan Negeri Terengganu, Gong badak. Kredit Foto – PenyuSukan.com

Kejohanan Ragbi Tertutup 7 sepasukan peringkat negeri Terengganu bersemperna sambutan ambang Hari Kemerdekaan Ke-62 yang turut dikenali sebagai Terengganu Rugby Merdeka Challenge 2019(TRMC 2019) cipta sejarah setelah menjadi kejohanan yang melebihi 12 jam tanpa henti yang pernah dianjurkan di negeri ini.

Perlawanan pertama bermula seawal jam 0900 pagi dan tamat selewat 0200 pagi keesokannya di mana setiap pasukan diberi peluang untuk beraksi di bawah limpahan lampu Stadium Mini Kompleks Sukan Gong Badak yang baru dinaiktaraf. Sebanyak 12 pasukan telah menyertai kejohanan ini termasuk dua pasukan kategori veteran yang beraksi bagi perlawanan berformat 10 sepasukan.

Kejohanan Ragbi Tertutup 7s Terengganu Rugby Merdeka Challenge 2019 bersemperna sambutan ambang Hari Kemerdekaan Ke-62 di mana pasukan bertanding diberi peluang untuk beraksi dengan lampu limpah Stadium Mini Kompleks Sukan Negeri Terengganu, Gong badak. Kredit Foto – Facebook.com/PRAGBINT

Hanelang 2020 menjadi pasukan yang menutup tirai kejohanan bergelar juara sulung edisi TRMC 2019 setelah menewaskan pasukan Kolej Vokasional Wakaf Tembesu Old Boys (KVWT OB) berkesudahan 29 berbalas 12 mata akhir. Manakala juara Plate dirangkul oleh pasukan Besut X-Tigers setelah menafikan Setiu Madcats Old Boy(Madcats OB) dengan keputusan penamat 24 mata tanpa balasa. PDRM Veteran juga turut cemerlang untuk muncul juara bagi aksi kategori Veteran menewaskan PMU Dragon yang berakhir dengan keputusan 29 berbalas 20.

Kejohanan ragbi yang telah berlangsung pada hari Jumaat ini ternyata tidak memberi halangan kepada para pasukan untuk menunaikan kewajipan beribadat di masjid berhampiran. Walaupun perlawanan tanpa henti namun setiap pemain tetap menunaikan solat di surau yang disediakan di mini stadium ini. Menambah menarik pada tepat detik 12 tengah malam 31 Ogos 2019, perlawanan dihentikan seketika untuk upacara menaikkan bendera Malaysia dan bendera negeri Terengganu diiringi nyanyian lagu Negaraku dan Lagu Selamat Sultan beramai-ramai.

Rata-rata pasukan yang ditemui PenyuSukan.com menzahirkan tanda positif kepada penganjur kerana memberi pengalaman berbeza kali ini dan berharap ianya menjadi kejohanan tahunan. Kejohanan ini adalah penganjuran bersama di antara Persatuan Ragbi Negeri Terengganu(PRNT) dan Majlis Sukan Negeri Terengganu(MSNT) di mana yuran penyertaan sebanyak RM200 sebagai yuran penyertaan dikenakan kepada pasukan bagi kategori Terbuka manakala RM100 bagi kategori Veteran.

Senarai pasukan bertanding:

KUMPULAN A

 1. HANELANG 2020
 2. BIDONG BROCCOLI OB
 3. BESUT X-TIGERS
 4. KT TITANZ
 5. PDRM B

KUMPULAN B

 1. PDRM A
 2. MADCATS OB
 3. PANDA RC
 4. KVWTOB
 5. BLIZZARDS

KATEGORI VETERAN

 1. PMU DRAGON
 2. PDRM VETERAN

PROFIL PASUKAN BERTANDING

HANELANG 2020
Pasukan Hanelang 2020 merupakan pasukan persiapan ragbi 7 sepasukan negeri Terengganu bagi menghadapi temasya Sukan Malaysia(SUKMA) 2020 di Johor nanti. Pada temasya SUKMA Perak 2018 yang lalu, pasukan negeri Terengganu telah mara ke pentas akhir bertemu Kelantan.

KVWT OB
KVWTOB adalah pasukan ragbi dibarisi oleh bekas pelajar Kolej Vokasional Wakaf Tembesu(KV Wakaf Tembusu). Pada tahun 2018, pasukan KV Wakaf Tembusu ini muncul juara di Kejohanan Vokasional Teknik (VOKTEK 7s).

BIDONG BROCCOLI OB
Bidong Broccoli Old Boy (Bidong Broccoli OB) dibarisi oleh pemain-pemain bekas pelajar SMK Lembah Bidong, Merang. Pencapaian terbaik pasukan ini adalah muncul juara pada Kejohanan Ragbi 7 Sepasukan Tertutup Terengganu 2016. Manakala pada tahun 2015 dan 2017, pasukan ini merupakan finalis bagi kejohanan ini.

PDRM A
PDRM B

PDRM
Pasukan PDRM A & PDRM B merupakan pasukan ragbi dibarisi oleh anggota-anggota Polis Diraja Malaysia yang berkhidmat dalam negeri Terengganu. Kejohanan Piala Ketua Polis Negara merupakan sasaran utama untuk pasukan ini.

BESUT X-TIGERS
Besut X-Tigers merupakan pasukan ragbi yang berpangkalan di daerah Besut rata-rata dibarisi oleh pelajar lepasan SM Sains Machang, Kelantan.

KT TITANZ
KT Titanz atau juga dikenali sebagai KTer Titanz merupakan pasukan yang dibarisi oleh pemain bekas pelajar Maktab Rendah Sains Mara Kuala Terengganu (MRSM Terengganu) telah ditubuhkan pada tahun 2010. Pasukan ini merupakan antara pasukan pilihan untuk berentap di Kejohanan Ansara MRSM.

PANDA RC
Panda RC merupakan pasukan ragbi dari Maktab Perguruan Batu Rakit(Institut Pendidikan Guru Kampus Dato Razali Ismail) yang telah ditubuhkan sejak tahun 2010. Kini pasukan ini dibarisi oleh pemain generasi ke-7 menjadikan Kejohanan Antara IPG 10s sebagai sasaran utama.

MADCATS OB
Setiu Madcats Old Boy(Madcats OB) yang baru ditubuhkan pada tahun ini merupakan pasukan yang dibarisi oleh bekas pelajar SM Sains Setiu.

BLIZZARDS
Blizzards merupakan pasukan ragbi yang baru ditubuhkan pada tahun ini berpangkalan di SMK Renek, Besut dibarisi oleh bekas pemain-pemain yang pernah beraksi dalam kejohanan Majlis Sukan Sekolah Daerah(MSSD) Besut.

SUKMA XXI SARAWAK 2024
17-24 OGOS 2024

KAJI SELIDIK

Pendapat anda tentang PenyuSukan.com?

SUMBANGAN

SUMBANGAN IKHLAS BAGI MENAMPUNG KOS OPERASI MENYAMPAIKAN BERITA SUKAN SEGENAP NEGERI TERENGGANU DARUL IMAN.

april, 2024

No Events

X