Haluan Terkini Takraw Terengganu

Persatuan Sepaktakraw Negeri Terengganu menjadi ahli gabungan ke-5 menarik diri dari badan induk kebangsaan setelah Gabungan Sepak Takraw Kelantan (Gastak), Persatuan Sepak Takraw Johor (PSJ), Persatuan Sepak Takraw Selangor (PSS) dan Persatuan Sepak Takraw Negeri Kedah (Pestak) berbuat sedemikian.

Persatuan Sepaktakraw Negeri Terengganu(PSNT) dalam satu kenyataan mengesahkan untuk menarik diri sebagai ahli gabungan Persatuan Sepaktakraw Malaysia (PSM) berikutan kemelut dalaman badan induk sukan sepak takraw tanah air.

Hilang kepercayaan terhadap pucuk kepimpinan yang diterajui oleh Presiden Persatuan Sepaktakraw Malaysia, Datuk Seri Ahmad Ismail menjadi faktor utama buat PSNT berbuat sedemikian. Keputusan yang berkuat kuasa bermula pada 18 Mei itu setelah badan induk sukan sepak takraw negeri ini mencapai keputusan sebeluat suara dalam satu mesyuarat secara maya pada 12 Mei lepas.

Persatuan Sepaktakraw Negeri Terengganu menjadi ahli gabungan ke-5 menarik diri setelah Gabungan Sepak Takraw Kelantan (Gastak), Persatuan Sepak Takraw Johor (PSJ), Persatuan Sepak Takraw Selangor (PSS) dan Persatuan Sepak Takraw Negeri Kedah (Pestak) berbuat sedemikian.

Berikut adalah kenyataan rasmi yang telah dikeluarkan oleh badan induk sepak takraw negeri Terengganu:

KENYATAAN MEDIA

BERTARIKH: 18 MEI 2021

PENARIKAN DIRI DARIPADA AHLI GABUNGAN PERSATUAN SEPAKTAKRAW MALAYSIA (PSM)

MESYUARAT JAWATANKUASA PERSATUAN SEPAKTAKRAW NEGERI TERENGGANU (PSNT) SECARA MAYA PADA 12 MEI 2021 SEBULAT SUARA
MEMUTUSKAN KETETAPAN DAN KEPUTUSAN BERIKUT:

1. PSNT HILANG KEYAKINAN TERHADAP KREDIBILITI PUCUK PIMPINAN PSM SEBAGAI BADAN INDUK DI PERINGKAT KEBANGSAAN KERANA ISU PSM DENGAN ASTAF SEMAKIN BERLARUTAN SERTA IMEJ SEMAKIN BURUK DALAM KALANGAN AHLI GABUNGAN ASTAF.

2. PSM DILIHAT GAGAL MENAIKKAN IMEJ SUKAN SEPAKTAKRAW DI PERINGKAT ANTARABANGSA DAN GAGAL DALAM URUS TADBIR DI PERINGKAT KEBANGSAAN SERTA GAGAL MEMBERI PENJELASAN SEBENAR DALAM SITUASI YANG BERLAKU ANTARA PSM DENGAN BADAN INDUK PERINGKAT ASIA (ASTAF) PADA AHLI GABUNGANNYA.

3. KITA JUGA MEMANDANG SERIUS AGAR PEMBANGUNAN SUKAN SEPAKTAKRAW DI PERINGKAT NEGERI PERLU DITERUSKAN OLEH PSM KERANA IANYA MERUPAKAN OBJEKTIF UTAMA SEPERTIMANA TERKANDUNG DALAM AKTA PEMBANGUNAN SUKAN TAHUN 1997.

4. SEBAGAI AHLI ANGGOTA GABUNGAN PSM, PSNT SELAMA INI SENTIASA MEMBERIKAN KERJASAMA SEPENUHNYA DAN SOKONGAN TIDAK BERBELAH BAHAGI DALAM APA JUA PROGRAM YANG DIATUR / DIANJUR OLEH PSM KHUSUSNYA DALAM PEMBANGUNAN SERTA KEMAJUAN SEPAKTAKRAW MALAYSIA.

5. PSNT BERPENDIRIAN SUDAH TIBA MASANYA, PSM MEMERLUKAN SATU PERUBAHAN YG DINAMIK DAN ANJAKAN PARADIGMA YANG SERIUS DALAM MEMANTAPKAN HALA TUJU SERTA PELAKSANAAN PROGRAM DALAM USAHA MENGEMBALIKAN ZAMAN KEGEMILANGAN SUKAN SEPAKTAKRAW TANAHAIR DAN
MELETAKKAN IANYA DI LANDASAN YANG TEPAT SEKALIGUS MEMBAIKI IMEJ PSM DI PERINGKAT ASIA DAN ANTARABANGSA.

6. PSNT JUGA BERHARAP SATU PERUBAHAN DAN PENYUSUNAN SEMULA ORGANISASI PERSATUAN SEPAKTAKRAW MALAYSIA (PSM) PERLU DILAKUKAN OLEH PERSATUAN SEPAKTAKRAW NEGERI-NEGERI DI MALAYSIA.

7. AKHIR KATA, PSNT DENGAN PENUH RASA TANGGUNGJAWAB DAN BERAT HATI, MELALUI MESYUARAT JK INDUK PSNT, MEMBUAT KETETAPAN MENARIK DIRI DARIPADA GABUNGAN PERSATUAN SEPAKTARAW MALAYSIA BERKUATKUASA DARI TARIKH 18 MEI 2021.

SEKIAN, TERIMA KASIH.

“MEMARTABAT SUKAN SEPAKTAKRAW”

YB TENGKU ZAIHAN BIN CHE KU ABD RAHMAN
PRESIDEN
PERSATUAN SEPAKTAKRAW NEGERI TERENGGANU

Kenyataan media bertarikh 18 Mei 2021 yang dikeluarkan oleh Persatuan Sepaktakraw Negeri Terengganu.
SUKMA XXI SARAWAK 2024
17-24 OGOS 2024

KAJI SELIDIK

Pendapat anda tentang PenyuSukan.com?

SUMBANGAN

SUMBANGAN IKHLAS BAGI MENAMPUNG KOS OPERASI MENYAMPAIKAN BERITA SUKAN SEGENAP NEGERI TERENGGANU DARUL IMAN.

may, 2024

02mayalldaySEA 7's Singapore 2024

22mayalldayKejohanan Lawn Bowls Terbuka Fours Terengganu

24may5:00 pm2:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: SMIDIN-MSNT vs SSTMI THUNDERBOLTS

26may5:00 pm2:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: SMIDIN-MSNT vs SSBJ JUNIOR

X