Proses Sanitasi Pusat Latihan Sukan Bermula

https://youtu.be/XiGP_QvveCI
Klik untuk lihat video – https://youtu.be/XiGP_QvveCI

Pengurusan Kompleks Sukan Negeri Terengganu(KSNT) kini memulakan proses sanitasi dan pencegahan COVID-19 sepenuhnya di fasiliti-fasiliti latihan sukan dalam persediaan untuk menerima kehadiran para atlet-atlet mahupun pasukan yang akan memulakan latihan tidak lama lagi. Perlaksanaan proses sanitasi yang menjadi sebahagian dari prosedur operasi standard (SOP) pengurusan ini turut dipantau oleh Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia Negeri Terengganu bagi memastikan setiap prosedur mengikut ketetapan yang sepatutnya.

Selain kemudahan fasiliti latihan digunakan untuk persiapan kontijen negeri ke temasya Sukan Malaysia(SUKMA) edisi ke-20 di Johor nanti, turut terjejas adalah pasukan bola sepak Terengganu FC(TFC) yang berlatih sepenuhnya di fasiliti latihan milik KSNT ini. TFC yang beraksi dalam kempen saingan CIMB Liga Super 2020 hanya sempat menempuh 3 perlawanan pertama sebelum dihentikan berikutan penularan wabak COVID-19 yang menjadi isu global masa kini.

Untuk rekod, KSNT melalui Majlis Sukan Negeri Terengganu(MSNT) telah menutup sepenuhnya ke semua operasi dan kemudahan fasiliti sukan sejak 18 Mac lalu sebagai langkah pencegahan penularan wabak COVID-19. Penutupan itu juga sekaligus turut melibatkan penangguhan ke semua program latihan atlet mahupun persiapan pasukan di seluruh negeri Terengganu. Berikutan langkah-langkah awal telah diambil, sehingga kini tiada sebarang kes jangkitan COVID-19 melibatkan atlet-atlet sukan negeri Terengganu dilaporkan.

Pengurus Kompleks Sukan Negeri Terengganu A. Zulkifli Mohamad

“Walaupun Terengganu telah diistiharkan kawasan hijau daripada COVID-19, tetapi sebagai langkah berjaga-jaga dan keselamatan kepada pengguna dan orang awam. Kita mengambil keputusan untuk membasmi kuman pada hari ini. Dengan adanya kerja-kerja seperti ini kita lebih yakin dan percaya pengguna yang akan menggunakan kemudahan di Kompleks Sukan Negeri Terengganu ini tidak terdedah kepada jangkitan COVID-19.”; ujar Pengurus Kompleks Sukan Negeri Terengganu A. Zulkifli Mohamad.

Setiausaha Eksekutif Persatuan Bola Sepak Negeri Terengganu(PBSNT) Mohd Syahrizan Mohd Zain

Setiausaha Eksekutif Persatuan Bola Sepak Negeri Terengganu(PBSNT), Mohd Syahrizan Mohd Zain yang ditemui PenyuSukan.com di lokasi turut menjelaskan bahawa keperluan proses sanitasi ini menjadi sebahagian dari SOP yang diberikan oleh pihak Malaysian Football League (MFL) selaku penganjur perlawanan. MFL telah memberi kebenaran kepada setiap pasukan untuk kembali membuat persiapan bermula pada 15 Jun namun perlu memohon kebenaran serta menuruti beberapa ketetapan ketat bagi langkah-langkah pencegahan penyebaran wabak COVID-19 ini.

Seterusnya beberapa fasiliti latihan sukan yang terletak di daerah lain termasuk kemudahan awam di bawah pengurusan KSNT akan turut dilakukan proses sanitasi dalam masa terdekat.

SUKMA XXI SARAWAK 2024
17-24 OGOS 2024

KAJI SELIDIK

Pendapat anda tentang PenyuSukan.com?

SUMBANGAN

SUMBANGAN IKHLAS BAGI MENAMPUNG KOS OPERASI MENYAMPAIKAN BERITA SUKAN SEGENAP NEGERI TERENGGANU DARUL IMAN.

april, 2024

No Events

X