Pencarian Bakat Baru Berbasikal Wanita

Terengganu menjadi destinasi ke-9 dalam siri jelajah pencarian pelumba muda yang dijadualkan berlangsung pada 12 sehingga 13 Januari ini bertempat di Majlis Sukan Negeri Terengganu.

Kementerian Belia dan Sukan(KBS) dan Majlis Sukan Negara(MSN) kini dalam program menjelajah ke seluruh negara dalam misi pencarian bakat baru sukan berbasikal wanita untuk diketengahkan sebagai pelapis atlet kebangsaan.

Terengganu menjadi destinasi ke-9 dalam siri jelajah pencarian pelumba muda yang dijadualkan berlangsung pada 12 sehingga 13 Januari ini bertempat di Majlis Sukan Negeri Terengganu.

Pencarian yang menyasarkan 100 pelumba berbakat peringkat umur 13 sehingga 15 tahun akan dinilai sebelum terpilih untuk proses penilaian akhir melalui ujian spesifik di Velodrom Nasional, Nilai, Negeri Sembilan. Seterusnya hanya 15 bakat muda akan dipilih untuk diserapkan dalam Program Pelapis Berbasikal Wanita nanti.

Program pemilihan ini di bawah kendalian sepenuhnya bekas atlet berbasikal kebangsaan yang juga anak jati Kampung Langgar, Kuala Berang Fatehah Mustapa bersama ketua jurulatih skuad pelapis negara Sood Husain.

Untuk rekod, Fatehah Mustapa telah mengumumkan persaraannya pada April lepas setelah 17 tahun berkecimpung dalam arena sukan berbasikal ini. Ratu berbasikal trek negara ini juga merupakan di antara produk hasil dari program pencarian bakat pada 2002 lalu. Beliau yang pernah membuat penampilan sebanyak dua kali di pentas Olimpik London dan Rio turut pernah meraih gangsa di Sukan Komanwel Glasgow dan sebelum itu meraih emas di Sukan Asia New Delhi pada 2013.

Borang pendaftaran perlu diisikan secara dalam talian di – https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScylxg8BxAq6_0E1pUWrGJwg5mtGIajlqaaQ6ZngRf7Ar4H_Q/viewform

Sebarang pertanyaan boleh berhubung terus Majlis Sukan Negeri Terengganu – https://www.facebook.com/MSNTerengganu/posts/1395981970572095

SUKMA XXI SARAWAK 2024
17-24 OGOS 2024

KAJI SELIDIK

Pendapat anda tentang PenyuSukan.com?

SUMBANGAN

SUMBANGAN IKHLAS BAGI MENAMPUNG KOS OPERASI MENYAMPAIKAN BERITA SUKAN SEGENAP NEGERI TERENGGANU DARUL IMAN.

july, 2024

12julalldayKejohanan Ragbi 7 Sepasukan Kebangsaan (National 7s 2024)

26julalldayPIALA YANG DI PERTUAN MUDA TERENGGANU

26julalldayOlimpik Paris 2024

X