Gimnastik Terengganu Patuhi Keperluan Syariah

Klik untuk lihat video – https://youtu.be/Bit9RL3-yCY

“Kita boleh sesuaikan mengikut keperluan kita!”, tegas Presiden Persatuan Gimnastik Negeri Terengganu, Abdul Razak Mat Amin sewaktu ditanya oleh PenyuSukan.com berkenaan isu pematuhan pemakaian atlet gimnastik menurut syariah.

Beliau yang juga pernah menyandang sebagai Presiden Persekutuan Gimnastik Malaysia (MGF) turut menjelaskan bahawa sukan gimnastik di negeri Terengganu ini adalah satu sukan yang baru kian meningkat naik namun di antara sukan yang turut mampu menyumbang pingat buat kontijen negeri ini.

Orang ramai khususnya para peminat sukan negeri ini perlu mengubah persepsi yang sering mengaitkan sukan gimnastik ini dengan imej seksi khususnya berkaitan dengan aurat bagi atlet beragama Islam itu sendiri.

Perlaksanaan pematuhan pemakaian atlet gimnastik ini tidak menjejaskan sebarang program pembangunan mahupun penyertaan atlet dalam sebarang kejohanan nanti. Malah melalui perlaksanaan ini juga dilihat mampu memberi kesan positif pada lain-lain atlet khususnya di peringkat negeri mahupun kebangsaan untuk turut sama menambah baik sukan gimnastik ini mengikut kesesuaian tanpa merencatkan aksi sukan ini.

Presiden Persatuan Gimnastik Negeri Terengganu, Abdul Razak Mat Amin(empat dari kiri) menerima replika mock cheque daripada Pegawai Daerah Marang, Tun Ahmad Faisal Tun Abdul Razak dalam satu majlis meraikan skuad gimnastik negeri Terengganu bersama bapa angkat bertempat di Kediaman Rasmi Pegawai Daerah Marang pada 9 Julai 2020. Kredit Foto – PenyuSukan.com

Beliau juga turut memberitahu bahawa di peringkat Olimpik juga terdapat beberapa negara Islam yang turut mengambil bahagian dalam sukan ini malah negeri Kelantan juga turut pernah mempertaruhkan atlet mereka di pentas SUKMA yang lalu. Oleh yang sedemikian tidak seharusnya sukan ini terus terkubur di negeri ini tanpa sama-sama memperhalusi mencari penyelesaian memandangkan hala tuju pembangunan sukan gimnastik untuk meletakkan negeri Terengganu selaku salah satu kuasa besar sukan ini.

Perkembangan sukan gimnastik negeri Terengganu telah mencuri perhatian para peminat sukan seluruh negara pada awal tahun lalu berikutan beberapa garis panduan pemakaian atlet yang dicadangkan oleh pemegang taruh menimbulkan pelbagai spekulasi.

Terdahulu, Kerajaan Negeri Terengganu melalui Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Belia, Sukan dan Badan Bukan Kerajaan (NGO) negeri, Wan Sukairi Wan Abdullah telah mengumumkan untuk memperkenalkan garis panduan pemakaian patuh syariah atlet khususnya bagi kontijen negeri yang beragama Islam untuk berentap di pentas temasya Sukan Malaysia(SUKMA) Johor nanti. Perkara ini juga turut telah dibincangkan bersama beberapa pihak lain dalam program Bengkel Garis Panduan Sukan Menurut Islam 2019 yang telah diadakan.

Sukan gimnastik dan barisan gimnas wanita negeri ini antara komuniti sukan yang paling mendapat tempias setelah menurut beberapa laporan berita tempatan menyatakan Kerajaan Negeri Terengganu menzahirkan kesediaan untuk menarik diri dalam sebarang acara kejohanan.

Rentetan tersebut, MGF selaku badan induk sukan gimnastik kebangsaan mengambil pendekatan tidak akan masuk campur sebarang keputusan membabitkan kerajaan negeri namun bersedia untuk menawarkan tempat kepada atlet-atlet negeri ini untuk berlatih di luar negeri Terengganu jika diperlukan.

Untuk rekod, sehingga kini terdapat beberapa atlet gimnastik kelahiran negeri Terengganu yang terpilih untuk menyertai persiapan pasukan kebangsaan dan beberapa atlet yang berlatih di beberapa Sekolah Sukan Malaysia.

SUKMA XXI SARAWAK 2024
17-24 OGOS 2024

KAJI SELIDIK

Pendapat anda tentang PenyuSukan.com?

SUMBANGAN

SUMBANGAN IKHLAS BAGI MENAMPUNG KOS OPERASI MENYAMPAIKAN BERITA SUKAN SEGENAP NEGERI TERENGGANU DARUL IMAN.

july, 2024

12julalldayKejohanan Ragbi 7 Sepasukan Kebangsaan (National 7s 2024)

26julalldayPIALA YANG DI PERTUAN MUDA TERENGGANU

26julalldayOlimpik Paris 2024

X